Dezvoltarea economica a perioadei interbelice aducea noi schimbari in viata de zi cu zi si, mai ales, in modul de comunicare intre oameni. Comertul crestea, apareau noi firme, rafinariile isi mareau cifra de afaceri, asa ca era nevoie de o cale rapida si moderna de transmitere a informatiei. Dupa Marea Unire, se dezvolta legaturile comerciale dintre Transilvania si Bucuresti, iar Valea Prahovei, inclusiv Ploiestii, capata o importanta ridicata. Nevoia de comunicare rapida a impus dezvoltarea retelei telefonice. Telefonul aparuse in Ploiesti inca din 1895, dar era mai degraba un detaliu exotic decat o componenta a realitatii cotidiene. Va ramane in administratia Postei pana in 1930, cand a fost reteaua a fost preluata de Societatea anonima romana de telefoane si, imediat dupa, automatizata.
Universul - 18 aprilie 1932 (multumiri lui Armyuser)
Un alt pas a fost construirea unui Palat al Telefoanelor, care avea atat rol practic - in interior putea fi gasite cabine telefonice - cat si unul de imagine, de a sublinia puterea si modernismul telefonului.
Desen aparut in ziarul Universul
Palatul Telefoanelor din Ploiesti era construit in stil art-deco (la fel ca si Palatul Telefoanelor din Bucuresti, terminat la un an dupa cel ploiestean), accentul fiind pus pe lungimea si simplitatea fatadei, spre deosebire de cladirea bucuresteana (care a fost considerat un zgarie-nori la acea vreme).
Palatul Telefoanelor - 1934
Constructia a inceput in 1931 si a fost finalizata anul urmator, inaugurarea noului Palat avand loc in aprilie 1932. Cladirea se afla la intersectia strazii Unirii (fatada lunga) cu nou creata Max Schapira (fatada scurta).
Imagine din 1931, din turnul Catedralei - noi constructii se ridicau in Ploiesti: in stanga turnul Halelor si, indicat de sageata, Palatul Telefoanelor
Un an mai tarziu, in 1932, Palatul Telefoanelor este finalizat, iar turnul Halelor incepe sa se contureze
Imobilul va fi repede transformat, fie din cauza cutremurului din 1940, fie din necesitati tehnice (nevoia de spatiu pentru echipamente si birouri), asa ca in 1944, cladirea deja avea forma actuala - fatada simplificata si 3 etaje, in loc de unul singur.
In 1937, cu putina vreme inainte de transformare
In ianuarie 1941, in timpul conflictului dintre Antonescu si legionarii lui Horia Sima, Palatul Telefoanelor a fost una dintre cladirile din Ploiesti ocupate de camasile verzi, care s-au baricadat inauntru in speranta unei rezistente (off-topic: in grupul legionar care a ocupat Palatul a fost si un anume Zose Grigorescu; din cate stiu, acesta a locuit pe actuala strada Gheorghe Doja, undeva in zona liceului Caragiale, iar in perioada comunista, s-a ascuns intr-o groapa din curtea sa, unde a stat cativa ani, pana a fost descoperit de Securitate, in urma unei tradari). Nu sunt foarte sigur, dar in anii razboiului, fatada a fost folosita pentru afisaj propagandistic, avand desfasurate mai multe drapele (tind sa cred ca erau naziste).
Inca de la 1932, in continuarea Palatului Telefoanelor, spre centru, se gaseau unul sau chiar chiar doua imobile, iar pe coltul cu strada Romana era Hotel Carol (pe firma era scris Hotel Carol Palace).
Hotel Carol (Palace) - 1926
Hotel Carol Palace in dreapta si Calea Romana care continua printre cladirile 1 si 2 si iesea in Calea Campinii, peste drum de magazinul Omnia de azi
Vedere aeriana de la inceputul anilor 60; Se vad cladirile 1 si 2, printre care trecea Calea Romana, HC este acoperisul Hotelului Carol, urmeaza spatiul intermediar si apoi PT este Palatul Telefoanelor
Dupa 1964, Hotelul si cladirea/cladirile de pana in Palatul Telefoanelor sunt demolate, iar sediul societatii de telefoane se extinde, ajungand la forma sa actuala. Usa dinspre strada Krupskaia a fost zidita, iar intrarea se facea prin strada Romana.
Vechea intrare in Palatul Telefoanelor
Linia care separa Palatul vechi (stanga) de aripa sa noua (dreapta)
In prezent, Palatul Telefoanelor pare o cladire anosta, lipsita de indentitate, cu care omul de rand nu interactioneaza (principala societate de telefonie fixa foloseste o alta cladire). Totusi, urme ale vechiului Palat inca se mai vad, prin diferentele dintre vechiul imobil si extinderea sa din perioada comunista. Se poate observa jocul fatadei vechi, care urmea linia initiala a Palatului, dar si geamurile mai inguste decat cele din aripa noua.
Palatul Telefoanelor, vazut din acelasi unghi ca in perioada interbelica...